Π.Α.Α. 2014-2020
Δράση 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία», του Υπομέτρου 10.2, Μέτρο 10, του Π.Α.Α. 2014-2020. Υ.Α. 481/66703/09-06-2016 ΦΕΚ 1997Β 01-07-2016
Σκοπός της Δράσης 10.2.1
Η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση της παρεχόμενης τεχνικής υποστήριξης των κτηνοτρόφων σε όλες τις αγροτικές περιοχές της Χώρας, για τη διατήρηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυλών αγροτικών ζώων, ώστε να διασφαλιστεί αφενός η βιώσιμη διαχείριση αυτών των πόρων και αφετέρου να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών μονάδων, σε ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.
Πεδίο Εφαρμογής
1. Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής είναι όλη η Χώρα.
2. Τομείς παρέμβασης: τοπικές - εγχώριες και προσαρμοσμένες φυλές ζώων, όπως εμφανίζονται στον ακόλουθο πίνακα:
ΕΙΔΟΣ | ΦΥΛΗ |
ΒΟΟΕΙΔΗ | Βραχυκερατική, Κατερίνης, Συκιάς, Εγχώριος Βούβαλος, Ασπρόμαυρη*, Ασπροκόκκινη*, Ελληνική Κόκκινη, Ελληνική Ξανθόχρωμη |
ΠΡΟΒΑΤΑ | Καραγκούνικη, Μυτιλήνης (Λέσβου), Σφακίων, Καρύστου, Φριζάρτα (Άρτας), Ορεινό Ηπείρου, Σερρών, Χίου, Κεφαλληνίας, Καλαρρύτικη, Πηλίου, Γλώσσας Σκοπέλου, Θράκης, Σκύρου, Κατσικά Ιωαννίνων, Σαρακατσάνικη, Άργους, Κύμης, Ζακύνθου, Φλώρινας - Πελαγονίας, Αγρινίου |
ΑΙΓΕΣ | Σκοπέλου |
ΙΠΠΟΙ | Σκύρου, Πηνείας, Μεσσαρά Κρήτης, Θεσσαλίας, Πίνδου |
ΧΟΙΡΟΙ | Εγχώριος χοίρος |
*η ασπρόμαυρη και ασπροκόκκινη φυλή αγελάδων είναι προσαρμοσμένες ελληνικές φυλές που προέρχονται από φυλές αγελάδων Holstein.*η ασπρόμαυρη και ασπροκόκκινη φυλή αγελάδων είναι προσαρμοσμένες ελληνικές φυλές που προέρχονται από φυλές αγελάδων Holstein.
Επιλέξιμες Ενέργειες και ποσοστά στήριξης
Επιλέξιμες ενέργειες της Δράσης 10.2.1 είναι οι ακόλουθες:
- Η συλλογή - τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων και καθιέρωση - διατήρηση γενεαλογικών βιβλίων και μητρώων, με ποσοστό στήριξης 100%.
- Ο ατομικός έλεγχος της ποιοτικής και ποσοτικής απόδοσης των ζώων, με ποσοστό στήριξης 70%, εξαιρουμένων των δαπανών που αφορούν ελέγχους που διενεργεί ο ιδιοκτήτης.
- Η ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου για την κάθε περιοχή ζωικού γενετικού υλικού, με ποσοστό στήριξης 100%. Η ενημέρωση θα έχει τη μορφή θεωρητικής και πρακτικής ενημέρωσης των έμμεσα ωφελούμενων κτηνοτρόφων από την υλοποίηση της Δράσης του δικαιούχου και θα αφορά:- Στη διάδοση του κατάλληλου για την κάθε περιοχήζωικού γενετικού υλικού - Στη σωστή διαχείριση των ποιμνίων και αγελών- Σε οργανωτικά θέματα για την εφαρμογή της ΔράσηςΤα σεμινάρια και οι ημερίδες θα πραγματοποιούνται μέχρι τρεις φορές ανά έτος και ανά δικαιούχο και μπορούν να λάβουν μέρος και στα πλαίσια Ζωοτεχνικών εκθέσεων.
- Ο γονοτυπικός έλεγχος των ζώων, με ποσοστό στήριξης 100%, ο οποίος γίνεται προκειμένου να εντοπισθούν τα γονίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρηση και αξιοποίηση της φυλής και να αποκλείονται από την αναπαραγωγή ώστε να μειωθεί η συχνότητα τους στον εκτρεφόμενο πληθυσμό.
Δικαιούχοι των Ενεργειών Στήριξης
Δικαιούχοι των ενεργειών στήριξης είναι:
Αναγνωρισμένοι φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και Ομάδες Παραγωγών, και Συνεταιρισμοί και λοιπά συλλογικά νομικά πρόσωπα που διαθέτουν νομική υπόσταση και ασκούν κτηνοτροφικές δραστηριότητες οι ίδιοι ή/ και τα μέλη τους.
Υποβολή Φακέλων υποψηφιότητας:
- Ο ενδιαφερόμενος δικαιούχος υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ), την αίτηση για στήριξη. Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1065/2016 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1273/2016).Ο ενδιαφερόμενος δικαιούχος υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΣΑΑ), την αίτηση για στήριξη. Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1065/2016 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1273/2016).
- Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, ο δυνητικός δικαιούχος αποστέλλει στο αρμόδιο για την περιοχή του Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον φάκελο υποψηφιότητας, σε τρία (3) αντίτυπα, ένα πρωτότυπο και δυο αντίγραφα με όλα τα δικαιολογητικά. Επισημαίνεται, ότι τα υποδείγματα των εντύπων όπως καθορίζονται στο παράρτημα της αριθμ. 481/66703/09-06-2016 Υ.Α. θα προσκομίζονται και σε ηλεκτρονική μορφή.
- Όταν ο δικαιούχος δραστηριοποιείται σε περιοχή ευρύτερη του ενός Κ.Ζ.Γ.Π. ο φάκελος υποψηφιότητας υποβάλλεται στο Κ.Ζ.Γ.Π. στο οποίο βρίσκεται η έδρα του δικαιούχου. Στην περίπτωση αυτή η πιστοποίηση του φυσικού αντικειμένου γίνεται από το έκαστο Κ.Ζ.Γ.Π. για τις εκμεταλλεύσεις που έχει στην περιοχή αρμοδιότητας του και η τελική συγκεντρωτική από το Κ.Ζ.Γ.Π στο οποίο βρίσκεται η έδρα του δικαιούχου.
- Οι φάκελοι υποψηφιότητας, για την ένταξη στις ενέργειες του άρθρου 5, της αριθμ. 481/66703/09-06-2016 Υ.Α. υποβάλλονται τον Ιανουάριο και Ιούλιο κάθε έτους και μέχρι 31-7-2020 και μέχρι εξάντλησης των διαθέσιμων πιστώσεων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να αλλάζουν οι περίοδοι υποβολής.
Υποχρεώσεις δικαιούχων:
Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων φορέων, πέραν των υποχρεώσεων που αναφέρονται στις επιμέρους διατάξεις της Υ.Α., είναι οι εξής:
- Να τηρούν πιστά το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου και της εργασίας του έργου που αναλαμβάνει όπως τους έχει εγκριθεί.
- Να τηρούν φάκελο παραστατικών, τιμολογίων και λοιπών δικαιολογητικών πλήρως ενημερωμένο.
- Να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων Κέντρων Ζωικών Γενετικών Πόρων και της Δ/νσης Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του Υπ.Α.Α.Τ. για την ορθή εκτέλεση της υλοποιούμενης Δράσης.
- Να διευκολύνουν τον έλεγχο και την παρακολούθηση προσκομίζοντας οποιοδήποτε παραστατικό ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Διαχειριστική Αρχή, τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και από οποιαδήποτε άλλη αρμόδια εθνική και κοινοτική αρχή.
- Να καταχωρούν όλα τα πρωτογενή στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγουν στα πλαίσια εφαρμογής των ενεργειών στήριξης της Δράσης, σε λογισμικό πρόγραμμα στο οποίο να έχουν άμεση πρόσβαση τα ΚΖΓΠ και τα Τμήματα Ζωικών Γενετικών Πόρων Αιγών & Προβάτων και Βοοειδών, Χοίρων, Μόνοπλων & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών της Δ/νσης Ζωικών Γενετικών Πόρων και Κτηνοτροφικών Εγκαταστάσεων του Υπ.Α.Α.Τ.
- Να αποστέλλουν εξαμηνιαίες και ετήσιες τακτικές εκθέσεις στα αρμόδια Κ.Ζ.Γ.Π.σχετικά με την πορεία του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της υλοποιούμενης Δράσης που εκτελείται στα πλαίσια της Υ.Α. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος είναι και φορέας αναπαραγωγής στα πλαίσια των εν λόγω εκθέσεων αποστέλλει επιπλέον στοιχεία για την κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου της φυλής, αναφέροντας όλα τα αποτελέσματα, πληροφορίες και επεξεργασμένα στοιχεία της υλοποιούμενης Δράσης.
- Μεριμνούν για την τήρηση των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στην υλοποιούμενη ήτοι:
- Να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων αναγνωρισμένων φορέων αναπαραγωγής και των Κ.Ζ.Γ.Π. για την ορθή εκτέλεση υλοποίησης της Δράσης και για την αξιοποίηση των στοιχείων και πληροφοριών με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών τους.
- Να διευκολύνουν τον έλεγχο και την παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών τους και να προσκομίζουν οποιοδήποτε παραστατικό ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Διαχειριστική Αρχή, τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και από οποιαδήποτε άλλη αρμόδια εθνική και κοινοτική αρχή.
- Να τηρούν τους κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης του άρθρου 93 του Καν. (ΕΕ) αριθμ. 1306/2013 Μη τήρηση των ως άνω υποχρεώσεων έχει ως συνέπεια την αποβολή τους από τη Δράση που υλοποιεί ο δικαιούχος.
Την ανωτέρω Δράση στην περιοχή ευθύνης μας υλοποιούν οι κάτωθι τέσσερις δικαιούχοι:
- Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής φυλής Φριζάρτα Ακροποταμιάς Άρτας (ΑΣΠΑΦΦΑΑ)
- Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου (ΕΜΚΗ)
- Αγροτικός Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας – Πρέβεζας (ΑΑΣΑΠ)
- Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικής Ελλάδας (ΑΚΣΔΕ)
Νομοθετικό Πλαίσιο της Δράσης 10.2.1